Coś dla smakoszy whisky

Zwyczaje spożywania alkoholu przez Polaków się zmieniają. Rośnie spożycie wina wśród pań, nieprzerwanie popularne jest piwo oraz coraz większe zainteresowanie budzą eleganckie trunki, jak whisky. Ten ostatni przez lata uchodził za alkohol zarezerwowany wyłącznie dla gentelmenów, elitarny i ekskluzywny, w związku z czym niemal nieobecny podczas normalnych przyjęć. Wzrastającą popularność należy tłumaczyć nie tylko dostępnością rynkową. Zmieniło się postrzeganie “celu” spożycia alkoholu, nie pije się, by się wyluzować i zabawić. Alkohol spożywa się dla doznań smakowych, dla wyjątkowego aromatu, zwłaszcza taki jak whisky lub wino. Należy również podkreślić miejsce tego trunku w kulturze masowej. Jest ulubionym alkoholem szlachetnych bohaterów literackich i filmowych, pisarzy, polityków i artystów. Ten fakt nobilituje whisky, a jeśli pozna się historię jej wytwarzania, długotrwałej destylacji, bogactwo jej rodzajów to jest oczywiste, że 40% alkoholu to jedyna wspólna rzecz z wódką

Konsumpcja whisky jest związana z pewnymi zasadami. To cały rytuał, którego przestrzeganie zapewni doznanie wszystkich aspektów zapachowych i smakowych. Oto sztuka picia whisky w kilku krokach:

  1. W czym? Najbardziej popularne szklanki do picia whisky to te z ciężkiego lub rżniętego szkła o grubym dnie, solidnie leżące w ręku. Nazywane są old fashioned i taką nazwę nosi najpopularniejszy drink na bazie whisky. Inne to rock glass lub tumbler. Budowa szklanki umożliwia kontakt sporej powierzchni napoju z powietrzem, przez co uwalnia się wyjątkowy zapach. Poza tym dzięki swej szerokości jest idealna do drinków oraz do picia whisky z kilkoma kostkami lodu. Do celów degustacyjnych używa się szklanek w kształcie tulipana, których kształt sprzyja koncentracji smaku przy wylocie. Z powodów estetycznych przelewa się często whisky do pięknej szklanej karafki. Najlepiej, by tworzyła ze szklankami jeden zestaw. Otwarcie butelki i kontakt trunku z powietrzem sprzyja intensyfikacji zapachu. Poza tym zestaw karafki i szklanek do whisky to elegancji element wystroju wnętrza, jeśli postawi się je w eksponowanym miejscu. Są naprawdę bardzo dekoracyjne.
  2. W jakiej temperaturze? Zawsze pokojowej. Nie powinno się schładzać whisky, bo źle wpływa to na jej bukiet smakowy. Podaje się ją w zmrożonej szklance lub z kilkoma kostkami lodu. Rozpuszczone kostki mogą jednak rozcieńczyć trunek, niekoniecznie w tych proporcjach, które by nam odpowiadały. Alternatywą są kamienie, schładzane w zamrażarce.
  3. Z dodatkami? Wielu fachowców pozostawia to indywidualnemu wyborowi. Jednak panuje opinia, że napój typu cola zabija smak whisky. Nie podchodzi się jednak ortodoksyjnie do dodawania kilku kropel wody do szklanki. Chodzi przede wszystkim o pierwszy łyk i reakcję nerwu trójdzielnego w zetknięciu z 40 procentowym alkoholem. Z odrobiną wody będzie na pewno łagodniejsza.